reklama
cz / EN / esp

Jak poznáte dobrou zmrzlinu?

Oblíbená pochoutka nám v letních měsících přináší příjemné zchlazení. Přečtěte si, jak si pochutnat na kvalitní zmrzlině.

reklama

Určitě to znáte sami. Procházíte se městem, teploty kolem 30 stupňů, čím se tak osvěžit? Snadné řešení se nabízí v podobě zmrzliny. Stánek, cukrárnu najdete v centrech měst na každém rohu. Jak si vybrat ale tu opravdu dobrou zmrzlinu?

 

Předtím než zmrzlinu ochutnáte, máte dva způsoby, jak zjistit, jestli je zmrzlina kvalitní, říká Jan Hochsteiger z cukrárny Crème de la Crème. „Pokud je smetanová zmrzlina moc barevná, je pravděpodobně plná umělých barviv. To neplatí u sorbetu, který se připravuje jinak než klasická zmrzlina. A druhá věc, která vás může odradit, jsou „kopce“ zmrzliny, které se na vás valí z vaniček. Takové zmrzliny budou totiž plné emulgátorů a stabilizátorů. A ty vám prostě dobře neudělají. Zmrzlina se připravuje šleháním, obsahuje hodně vzduchu, aby byla krémová. Jedno kilo správné zmrzliny má objem 1,3 litru, právě kvůli vzduchu“, dodává mistr zmrzlinář.

foto: mistr zmrzlinář Jan Hochsteiger

Pokud při pohledu do vitríny vidíte u smetanových zmrzlin jemnější barvy, zmrzlina nepřetéká z vaniček, dejte si ji. Při ochutnání byste měli cítit jen čistou chuť, bez žádných příměsí. Platí, že jahodová zmrzlina se dělá z jahod, ne z džemu. Kvalitní suroviny jsou základem pro dobrou zmrzlinu. Ve zmrzlinárně Crème de la Crème hledali tu správnou pistáciovou pastu dva měsíce. Vybírali z 15 druhů, které jsou dostupné na evropském trhu. Nakonec si nevybrali ani jednu z nich. Tu svoji si totiž umíchali ze tří druhů past. A teprve nyní jsou s výsledkem spokojení. „Základ pro zmrzlinu s vlašským ořechem jsme hledali 6 týdnů. Všechny naše recepty pořád upravujeme a vylepšujeme. Chceme, aby se k nám zákazníci vraceli, ti stálí nás baví nejvíc“, říká Jan Hochsteiger s úsměvem.

foto: na zmrzlině si můžete pochutnat i na zahrádce v Crème de la Crème

Jak se zmrzlina vyrábí

Základ zmrzliny tvoří mléko (přidává se i sušené ke zvýšení objemu sušiny), smetana, cukr a hroznový cukr, do některých druhů se přidávají žloutky. Cukr je ve zmrzlině velmi důležitý, jako emulgátor spojuje všechny přidané látky a způsobí, že zmrzlinová hmota tuhne až při -8 C. Suroviny se smíchají a pasterují při teplotě 85 C. Tato teplota zaručí, že ve zmrzlině nepřežijí žádní mikrobi. Zároveň se při této teplotě spojí cukry s tuky tak, že dodají zmrzlině tu správnou strukturu. K základu se přidá již jen konkrétní pasta a zmrzlina je uvařená. Potom následuje šokové zmrazení na -28C, aby zmrzlina ztuhla. Ve vitríně teplota zmrzliny klesne na -14C.

foto: sorbety jsou vhodné i pro vegany

Sorbety se připravují jinak. Uvaří se cukr s hroznovým cukrem, a takto vzniklý sirup se po vychladnutí smíchá s ovocem, například s mangovým pyré. Proces zmrazení je stejný jako u smetanové zmrzliny. A protože jsou bez mléka, jsou vhodné i pro vegany.

 

Zmrzlina pro gay pride!

 

Ve zmrzlinárně Crème de la Crème plánují každý měsíc jeden nový druh. Chystají se například příchutě žlutý meloun, mrkev a zelené jablko nebo jahoda s thajskou bazalkou. Mezi nejpopulárnější patří například slaný karamel, mojito nebo maracuja. Na srpen se připravuje speciální zmrzlina - prague pride edition. Její složení jsme se však nedozvěděli, ale určitě se přijďte přesvědčit na vlastní chuťové pohárky. Pokud neholdujete zmrzlině, můžete si pochutnat na domácích makronkách, dortech a výborné italské kávě připravované v automatu z roku 1962!

foto: mojito - jedna z nejoblíbenějších příchutí

Mistr zmrzlinář Jan Hochsteiger z Crème de la Crème má bohaté zkušenosti s přípravou zmrzliny. Od roku 2002 se pohybuje v tomto sladkém byznyse, kdy začal působit v italské společnosti, pro kterou pracoval tři roky v Trentu. Potom se přesunul do Barcelony (2009) a Bratislavy (2010). Od roku 2011 je v Praze, kde v Crème de la Crème pracoval nejdříve jako provozní (ještě pod starým názvem Cremeria Milano) a od dubna letošního roku podnik převzal a otevřel pod novým názvem. Pokud chcete ochutnat opravdu kvalitní zmrzlinu, zajděte si do Husovy 12 na Praze 1.

redakce, foto Crème de la Crème / 12.07.2015
Související
reklama

Komentáře k článku

Vážení čtenáři, o vaše názory velmi stojíme. Chceme však, aby diskuse měly smysl. Proto vás prosíme, diskutujte slušně a k tématu článku. Příspěvky, které ve slušné a kultivované diskuzi nemají místo, mažeme.

Nový komentár





reklama

reklama

reklama


Najdete na FreshGayMag