reklama
cz / EN / esp

Vyzkoušejte recept na tradiční zemlbábu

Máme pro vás další recept krok za krokem od kuchaře Pepy Drábka

reklama

Líné a upršené dopoledne na chalupě. V tomhle "letním" dni se nedá dělat vážně vůbec nic. Snad jen uklízet nebo vařit. Moje volba je tedy zcela jasná. Ptám se přítele, co že by si představoval. On na to, že by rád žemlovku, že mu ji slibuju "jen" deset let. Fajn, bude zemlbába. Jednoduchý a relativně rychlý recept, který přijde k chuti a člověk do sebe dostane i trochu toho cukru při těch všech dietách. :-)

Tento recept jsme od Pepy dostali po delší přestávce a někteří z vás se s ním setkávají poprvé. Pojďme si Pepu připomenout v našem rozhovoru z ledna 2013. Pokud se chete podívat na Pepovy starší příspěvky, zadejte do vyhledávání slovo "recept" (poznámka redakce).

FRESH TIP:Představujeme vám nového člena našeho týmu, Josefa Drábka

 foto: Pepa Drábek

Žemlovka/zemlbába

Na 5-6 porcí.

 

Suroviny: 

 

8 větších jablek

1/2l mléka

4x plnotučný tvaroh 250g

2x zakysaná smetana 250g

celé balení toastového chleba

5x vejce

2x skořicový cukr

80g rozinek

1/2 vanilkového lusku, nebo 2x vanilkový cukr

4 lžíce cukru krystal do tvarohu (je možné použít třtinový)

1 lžíce cukru krystal do bílků 

2-3 lžíce rumu

kůra z celého citrónu

máslo na vymazání formy

 

Na dozdobení lze použít:

 

loupané plátky mandlí 

moučkový cukr

mletá skořice

 

 

Připravíme si suroviny a můžeme začít.  

Oloupeme jablka, odstraníme jadřince.

 

Jablka nakrájíme na co nejtenčí plátky. Vložíme do mísy a prozatím je odložíme stranou. (kdo nechce, aby jablka ztmavla, zakape citrónovou šťávou).

 

Máslem vymažeme zapékací mísu. Zapneme troubu na 220 stupňů.

 

Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, do kterého zašleháme lžíci cukru. Prozatím také odložíme stranou.

 

Ke žloutkům přilijeme mléko, rozšleháme (jen za pomocí vidličky).

 

Přilijeme rum, necháme odstát.

 

Nastrouháme si citrónovou kůru z omytého, chemicky neošetřeného citrónu.

 

Do větší mísy vložíme tvarohy spolu se zakysanými smetanami, promícháme.

 

Do  tvarohové směsi přidáme vanilku nebo vanilkové cukry.

 

Přisypeme cukr.

 

Přimícháme i citrónovou kůru.

 

Jako poslední rozinky. Důkladně promícháme.

 

Toastový chleba namáčíme (velmi rychle, krátce) ve směsi mléka a žloutků. Pokládáme do zapékací mísy tak, aby bylo celé dno pokryto.

 

Na chleba naskládáme vrstvu jablek, které zasypeme jedním skořicovým cukrem. Druhým zasypeme druhou vrstvu.

 

Nyní jablka pomažeme 1/3 tvarohové směsi, na kterou přijde znovu toastový chléb, jablka, skořicový cukr...

 

Jako poslední je tvarohová směs. Nyní vložíme do trouby a pečeme alespoň 20 minut.

 

Po 20 minutách vyjmeme z trouby, ztlumíme teplotu na 130 stupňů, na zemlbábu navrstvíme ušlehané bílky a znovu pečeme asi 10 minut.

 

Dokud sníh nezezlátne.

 

Hotovou žemlovku můžeme posypat skořicí, moučkovým cukrem, popř. plátky mandlí. Přeji dobrou chuť. 

 

Josef Drábek / 07.09.2014
Související
reklama

Komentáře k článku

Vážení čtenáři, o vaše názory velmi stojíme. Chceme však, aby diskuse měly smysl. Proto vás prosíme, diskutujte slušně a k tématu článku. Příspěvky, které ve slušné a kultivované diskuzi nemají místo, mažeme.

Nový komentár





1andree@seznam.cz 09.09.2014
žemli namáčím a to co ještě zbude tak to tím přeleju a dám péci
1andree@seznam.cz 09.09.2014
dobré je do mléka zamíchat pudinkový prášek,potom to pěkně drží pohromadě,když se nakrájí na porce,to je takový můj fígl
Pepa Drábek 09.09.2014
Pudink je dobrý nápad! Já jí dělám z toastového chleba proto, že pak jde jednotlivé porce taky dobře nandat. :-)
Gabriel 08.09.2014
Ja ju robievam trochu inak, ale vyzerá skvele takže určite vyskúšam. Vďaka Pepa :)
Jirka 08.09.2014
No já nevím, neradí to Roman Paulus, tak to asi nebude nic moc. :-(
Pepa Drábek 09.09.2014
U jednoho receptu mi zrovna Roman radil... :-) U žemlovky ale ne, to máš pravdu.
Morek 08.09.2014
já jen, že když už to nazývají „tradiční zemlbábou“, mohli si odpustit toustový chleba nebo přívlastek tradiční :)
Pepa Drábek 08.09.2014
Máš pravdu. Je to o tom, že recept jsem dělal já a titulek někdo jiný - myslel, že jde o tradiční žemlovku. To je celý :-) Na chuti to každopádně nic nemění. :-) Fajn večír přeju.
Kenji 08.09.2014
Náhodou, to se dá, je tolik variací, tuhle určitě zkusím
Morek 08.09.2014
tradiční zemlbába s toustového chleba? aha…
reklama

reklama

reklama


Najdete na FreshGayMag