reklama
cz / EN / esp

OLA KALA BISTRO – bistronomie v Česku

O první české bistronomické restauraci na pražských Vinohradech s jejím majitelem a šéfkuchařem Michalem Nikodemem, zakladatelem stejnojmenné školy vaření Ola Kala.

reklama

S Michalem se znám už delší dobu. Naše první setkání proběhlo v jeho škole vaření Ola Kala asi před 5 lety. Tehdy jsem koupil jako vánoční dárek voucher na kurz sushi. Michal mě osobně přivítal, celý kurz popsal a ještě jako dárek jsem dostal belgickou čokoládu. Přístup, který jen tak nezapomenete!

 

Po nějaké době jsme se párkrát potkali přes naše společné známé, a když Michal otvíral svoji restauraci na Vinohradech, napadla mě myšlenka na další, tentokrát redakční, spolupráci. Proto se v našem magazínu budete v letošním roce setkávat s tipy na kvalitní jídlo nabízené v Michalově bistru Ola Kala na Vinohradech.

 

Michale, začněme asi úplně od začátku. Jak by si našim čtenářům přiblížil pojem bistronomie?

Slovo bistronomie (www.bistronomie.cz)  vzniklo spojením slov bistro a gastronomie, formuloval ho francouzský foodkritik Sébastien Demorrand. Styl bistronomie spojuje malý tým personálu, jednoduše prostřené stoly, kvalitní kuchyni vedenou špičkovými kuchaři, krátké atraktivní menu a přijatelné ceny.

 

To zní zajímavě. A odkud se tento koncept vzal?

Trend bistronomie se začal vyvíjet před cca 6 lety v Paříži, o něco později v Londýně a New Yorku. Česko je k světovým trendům všeobecně skeptické, minimálně zpočátku. V Praze bylo otevřeno první moderní bistro hlásící se ke stylu bistronomie v 2012 v červenci.

 foto: Ola Kala bistro na Vinohradech, Korunní 48

 

A v čem je tento koncept odlišný od běžné gastronomie?

Moderní bistra s vynikající gastronomií za ceny přístupné širší klientele začali zakládat kuchaři, kteří léta pracovali ve špičkových restauracích včetně drahých restaurací, určených jen pro úzkou skupinu bohatých lidí. Své znalosti a techniky z luxusních restaurací nyní využívají ve vlastních bistrech a aplikují je na bistro-gastronomii. Používají kvalitní, čerstvé sezónní suroviny, nepoužívají drahý kaviár, lanýže, foie gras.

Bistro ve stylu bistronomie je bistro-restaurant, vedle kterého existuje i bistro-café. Zatímco bistro-café je vlastně kavárna, kde dostanete i něco málo k snědku, bistro-restaurant je místo, kde se především výborně vaří. Místo, kam můžete zajít na oběd nebo večeři, kde si můžete vychutnat několikachodové menu nebo jen tak zajít na misku skvělé polévky a sklenku výborného vína.

 

Dá se odhadnout kolik takových bister je v ČR a v Praze?

To netuším.

 

Dobře :) A na co bys nalákal čtenáře našeho magazínu?

Na krásného, atraktivního a milého šéfkuchaře ;-)

 

Děkuju za rozhovor, rád se přijdu podívat!

 

V našem příštím díle se zaměříme na konkrétní speciality, které nám Michal představí. Věříme, že vás tento nový seriál o delikatesách zaujme, stejně jako že je vyzkoušíte osobně v bistru Ola Kala na Vinohradech.

redakce / 15.01.2014
reklama

Komentáře k článku

Vážení čtenáři, o vaše názory velmi stojíme. Chceme však, aby diskuse měly smysl. Proto vás prosíme, diskutujte slušně a k tématu článku. Příspěvky, které ve slušné a kultivované diskuzi nemají místo, mažeme.

Nový komentár





Míra 20.01.2014
V Ola Kala bistru jsem častým hostem a mohu ho jen vřele doporučit. Je zde perfektní obsluha, výborný jídlo a příjemná atmosféra.
Pepa 15.01.2014
Perfektní přístup. Týpek, co jídlu a surovinám rozhodně rozumí! :-)
reklama

reklama

reklama


Najdete na FreshGayMag